Clătite Americane cu gem de Goji
Dacă vă place să începeți dimineața cu o mică plăcere dulce, atunci această rețetă este perfectă pentru voi. Clătitele cu gem de goji sunt o versiune delicioasă și sănătoasă a clătitelor clasice americane. Pufoase, aromate și pline de culoare, aceste clătite sunt ideale pentru un mic dejun de weekend sau pentru a începe ziua cu energie.
martie 1, 2023
Ingrediente:
Mod de preparare:
Aluatul de clătite
În primul rând, trebuie să știi că acest tip de aluat este unul foarte adaptabil. Dacă nu ai lapte, de exemplu, clătitele pot fi preparate simplu și doar cu apă minerală. Diferența de gust va fi foarte mică, iar clătitele mai pufoase și mai poroase. Dacă nu ai trei ouă, aluatul poate fi pregătit și cu două sau chiar cu unul, dacă acesta este mai mare. Poți încerca și combinații de tipul 1 ou și un albuș, 1 ou și două gălbenușuri etc., cu rezultate la fel de gustoase. Iar apa minerală poate fi înlocuită cu lapte sau cu apă simplă.
Poți adăuga în aluat și puțină grăsime – unt topit sau ulei, de exemplu, în jur de trei linguri. Dacă vrei un aluat mai ușor, însă, evită acest ingredient. Clătitele pot fi prăjite în ulei, în unt topit sau într-o combinație dintre cele două. Dacă dispui însă de o tigaie modernă, ai posibilitatea să cocești clătitele cu zero grăsime.
Ia așadar un castron, sparge ouăle întregi și bate-le împreună cu sarea. Se adaugă apoi făina, alternativ cu laptele. Compoziția se amestecă bine cu telul după fiecare tranșă. Compoziția se amestecă bine cu telul, cu lingura sau cu un mixer și se insistă asupra cocoloașelor.
Pont: dacă folosești un mixer, toate ingredientele se adaugă de la început în castron și se amestecă până când compoziția devine netedă.
Dacă nu folosești un mixer, după ce ai adăugat aromele, este timpul să adaugi, treptat, cantitatea de lapte rămasă, apă minerală și untul topit, dar nu fierbinte. Apa minerală se adaugă pe rând, pentru a adapta consistența aluatului. În tot acest timp trebuie să amesteci energic.
La final, aluatul trebuie să fie lipsit de cocoloașe, mai lichid dacă vrei clătite subțiri și mai gros, dacă vrei clătite mai groase.
Pe măsură ce stă, acest tip de aluat se va îngroșa. Consistența lui trebuie verificată mereu, dacă vrei ca desertul să-ți iasă perfect. Poți adăuga puțin lichid de fiecare dată când simți că și-a modificat consistența.
Coacere
Acum poți trece la coacerea clătitelor. Încinge bine tigaia și unge suprafața acesteia cu grăsime. Poți folosi o pensulă, dacă nu vrei clătitel prea unsuroase.
a tigaia încinsă în mâna stângă și, cu un polonic sau o cană, toarnă compoziția în tigaie. Aceasta trebuie să șfărească. În același timp, rotește tigaia astfel încât aluatul să se așeze uniform. Cantitatea de aluat trebuie să acopere întreaga suprafață a tigăii.
Este momentul să așezi tigaia deasupra focului. Când suprafața vizibilă a aluatului își va pierde luciul, iar marginile clătitelor încep să prindă o culoare aurie, este timpul să întorci clătita. Poți folosi pentru asta o spatulă de lemn sau, dacă ai îndemânare, poți arunca clătita în sus.
După ce se întoarce, clătita se mai coace puțin, până când dă semne de rumenire și pe partea expusă la foc. La final clătitele sunt “decorate” cu gem de goji. Clătitele se pot rula, se pot împacheta sau se pot aranja sub formă de tort. Poftă bună!
Comenteaza